Meniu Închide

Ateliere de poveste cu autoarea Cristina Andone în săptămâna ZICI

Cărțile Bunătății la Biblioteca Județeană Constanța în Săptămâna ZICI (Ziua Internațională a Cititului Împreună)
– ateliere de poveste cu autoarea Cristina Andone –
În săptămâna în care celebrăm cititul împreună o vom cunoaște pe autoarea Cristina Andone. Împreună vom vedea ce înseamnă bunătatea, tradițiile, respectul. În călătoria noastră de o oră, alături de scriitoare ne vor însoți zmeii, șoriceii și zânele din poveste, dar și un covor popular vechi de 120 de ani. Copiii vor avea ocazia să cunoască un scriitor pasionat de cercetarea pe teren și să afle cum se fac poveștile inspirate de tradițiile locului.
Colecția ”Cartea Bunătății” este inspirată copiii de la sate din principalele regiuni ale țării. Până acum au apărut volumele despre Dobrogea, Ardeal, Moldova, anul acesta urmând Oltenia. Ultimul volum, ”Cartea Bunătății. Povești din Moldova” va fi lansat de ZICI la Constanța, chiar la Biblioteca Județeană, după un turneu de poveste în Iași și Bacău.
Cristina Andone este autoare a 28 de cărți, printre care seria Dar Motan, colecția Povești din Pădurea Muzicală, colecția Școala banilor bine-crescuți și seria Cartea Bunătății. În total, cărțile sale au fost vândute în peste 200.000 de exemplare. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Ca autor Nemira și Univers, a fost invitată la Târgul de Carte de la Goteborg, Salon Livre Paris, Festivalul TIFF Cluj, Bologna Book Fair, Bookfest, Gaudeamus, Șotron. Este un povestitor împătimit: a ținut ateliere de poveste în Tramvaiul Iei, în palatele Cantacuzino, Cesianu, ICR Bucuresti, ICR Stockholm, în capela unui castel părăsit la Bonțida, în biblioteci naționale sau județene, iaurtării, școli, grădinițe. Cărțile sale sunt traduse în franceză, suedeză și chineză. Este președinta Fundației Ce Poți Face pentru promovarea lecturii.
”Ca scriitor, aleg întotdeauna drumul greu. Pentru că știu că la capatul lui voi gasi o minune, nu o banalitate. Nu a fost ușor să merg din sat în sat, în stagii de cercetare în Moldova, în județele Iași, Bacău și Vrancea. Am avut ateliere de poveste în școli și biblioteci, am vorbit cu povestitorii satului, am mers în cimitire, pe câmpuri, în păduri. Am fotografiat case și obiecte din gospodărie. Copiii mi-au adus rețete de la bunici sau străbunici. M-au învățat cuvinte ale locului. Mi-au spus ce porecle sunt prin sat. Dar mai ales mi-au spus ce le place, ce viseză, ce îi ajută să meargă mai departe.
Toate aceste semințe de bunătate au rodit într-o nouă carte. O carte despre ce înseamnă alint, hodină, voie bună. O carte cu lecții simple de la sat despre cum să fim generoși, deschiși, să avem încredere și răbdare.
Drum bun în poveste!”
Cristina Andone
În acest proiect editorial, Ameropa Grains a fost partener încă de la început: prin sprijinul său au fost posibile stagiile de cercetare pe teren dar și donațiile în cărți către biblioteci și școli rurale. În total, 3000 de cărți au ajuns la copiii de la sate anul acesta cu implicarea Ameropa Grains. În evenimentul ZICI, Ameropa Grains va continua parteneriatul de poveste printr-o donație de 50 de cărți ale bunătății. Donația va îmbogăți fondul de carte al următoarelor entități: Biblioteca Județeană Ioan N. Roman”, Biblioteca Școlii Gimnaziale numărul 28, Bibliotecile comunale și orășenești din Județul Constanța.
Lansarea volumului reprezintă, totodată, cea de a patra activitate a proiectului „Pe aripile imaginației”, proiect realizat prin colaborarea dintre Școala Gimnazială nr. 28, „Dan Barbilian” și Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța.
Atelierul se va livra pe data de 08.02.2024, ora 12 pentru publicul larg. In dimineața aceleiași zile, tot în Aula Bibliotecii, începând cu ora 9.00, elevii Școlii Gimnaziale nr. 28 vor fi beneficiarii direcți ai atelierului, conform protocolului de colaborare încheiat între instituții.
Amfitrionii evenimentului vor fi:
Prof. Univ. Dr. Habil. Mitchievici Angelo, managerul Bibliotecii Județene Constanța
Prof. Moraru Constanda, directorul Școlii Gimnaziale nr. 28, “Dan Barbilian”
Prof. înv. primar Cristina Simion, coordonator proiect “Pe aripile imaginației”
Bibliotecar Alina Grama, coordonator proiect “Pe aripile imaginației”
#CarteaBunatatii, #CristinaAndone, #ZICI2024, #AmeropaGrains

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *