Nimic nu poate exista fără istorie. Oamenii sunt ceea ce a făcut din ei istoria, tradiţia, trecerea timpului. O instituţie de învăţământ este un loc binecuvântat prin menirea sa plină de nobleţe şi generozitate – aceea de a forma şi cultiva personalităţi, de a deschide porţile spre cultură, de a trezi interesul pentru cunoaştere, dar şi prin modul în care a fost realizată această datorie de-a lungul timpului, pentru multe generaţii, care, trecând pe acolo, au dat valoare acelei instituţii.
Aflată în centrul oraşului, Școala Gimnazială Nr. 28 „Dan Barbilian” poartă astăzi un nume cu dublă rezonanţă „Dan Barbilian” – numele adevărat al poetului și matematicianului, Ion Barbu – patron spiritual pentru elevii şi dascălii acestei remarcabile instituţii de educaţie şi instruire. Învecinată cu prestigioase instituții de cultură și învățământ, parteneri de încredere în actul educațional, Şcoala Gimnazială nr. 28 „DAN BARBILIAN” are o poveste frumoasă, încă vie în sufletele celor care i-au trecut pragul. A fost dată în folosinţă la 1 septembrie 1966. Necesitatea construirii acesteia a fost dată de momentul desfiinţării ciclului gimnazial al Liceului Mircea cel Bătrân şi redistribuirea elevilor şi cadrelor didactice.
Clădirea a fost construită în perioada 1965-1966, pe baza unui proiect tip, cu trei nivele, acum însumând 19 săli de clasă, dotate specific, modern, laboratoare de chimie, fizică, informatică , bibliotecă, cabinet medical și de logopedie, cancelarie, birouri și alte spații adiacente. Sala de sport a fost construită în anul 2000, în principal prin contribuția părinților, asigurând, împreună cu terenul de sport, desfășurarea activităților sportive în cele mai bune condiții.
Şi cum orice instituţie îşi leagă numele şi de conducătorii ei, numiţi atât de european astăzi, manageri, aflăm că primul director s-a numit Chiru Marin. Rând pe rând au trecut la cârma acestei instituţii alţi profesori cum ar fi: Nicolae Eugenia, Popia Alexandru, Contanu Mihai, Muratu Vergil, Borcan Nicolae, Cojocaru Cezar, Enache Alexandru, Astaluş Monica, Stan Mihaela, Niculae Mihaela, David Doina.
În anul şcolar 1995-1996, sub conducerea domnului director Contanu Mihai, şcoala primeşte numele poetului şi matematicianului Dan Barbilian, până atunci fiind cunoscută ca Scoala Nr. 28. Începând cu acest an școlar, ziua aniversară este dată de naşterea savantului, 19 martie.
De cinci secole, şcoala îşi deschide porţile, în septembrie, tuturor acelora care vor putea spune precum Academicianul Nicolae Teodorescu: „ Ca şi oamenii, sunt instituţii care înaintează în vârstă, câştigă experienţa maturităţii şi prestigiul succeselor acumulate de-a lungul anilor şi deceniilor, rămânând totuşi tinere, reîmprospătându-şi forţele, energia şi entuziasmul cu care înving obstacolele şi merg mereu cu hotărâre şi optimism înainte”.
Dezvoltarea durabilă şi progresul general al omenirii pot fi susţinute numai de un sistem de educaţie performant şi flexibil. Şcoala Gimnazilă Nr. 28 „Dan Barbilian” Constanța poate îndeplini această misiune, propunându-și alături de elevul care parcurge învăţământul obligatoriu următoarelor tipuri de finalităţi: învaţă pentru a şti, învaţă pentru a face, învaţă pentru a fi, învaţă pentru a trai decent şi sigur în societate şi orice tip de comunitate. Un învăţământ cu standarde ridicate de calitate, într-o şcoala de nivel european, iată dezideratul școlii pe care o reprezentăm.